BLOG

Een van de krachtigste spieren in jouw lichaam

Datum: 2 september 2023

Vragen?
Contact

En deze kan bij een overbelasting,scheur of ontsteking  behoorlijk pijnlijk aanvoelen. 

Een leuk weetje over deze spier is dat de pees zijn naam te danken heeft aan Achilles. Een held uit de Griekse mythologie. Hij werd beschouwd als onkwetsbaar maar bleek toch een zwak punt te hebben, namelijk zijn hiel. Tijdens de Trojaanse oorlog is Achilles door een giftige pijl geraakt in zijn hiel. Dit koste hem het leven. Vanaf dat moment is de achilles synoniem geworden aan een zwak punt.

Over welke spier hebben we het in dit blog? Je raadde het vast al een beetje: De achillespees.

Waar zit hij precies? 

Jouw achillespees zit in je onderbeen. Aan de onderkant is de pees verbonden met jouw hielbeen en aan de andere zijde is hij verbonden met jouw kuitspieren. De pees bestaat voornamelijk uit bindweefsel. En omdat hij zo groot en krachtig is,maakt hem dat erg kwetsbaar voor blessures. Er komt namelijk veel kracht op te staan. Dit maakt dat vooral hardlopers en tennissers vaak te maken krijgen met een blessure aan dit gedeelte van je onderbeen.

Wat is zijn functie?

De hoofdfunctie van jouw achillespees is het overbrengen van de kracht van de kuitspieren naar je hiel en je voet. Hierdoor kun jij je voet buigen. Misschien liep jouw kleintje vroeger wel op zijn of haar tenen door de huiskamer. Grote kans dat de achillespees te kort was. Waardoor de buigfunctie van de voet belemmerd werd. Door middel van oefeningen kun je jouw achillespees verlengen maar als je hem lang niet gebruikt kan hij ook vanzelf weer inkorten. 

Welke pijn voel jij bij een blessure?

Een blessure kan in jouw achillespees zelf zitten of bij de aanhechting naar de kuitspier of het hielbeen. Loop jij een blessure op? Dan voel je een acute pijn, ontstaat er een zwelling en zul je merken dat er krachtverlies optreedt.

Welke blessures kan jij oplopen? 

Scheurtjes of een afgescheurde achillespees:  De pees kan scheuren en zelfs helemaal afscheuren. Kleine scheurtjes worden meestal door het lichaam zelf hersteld. Maar als de pees gescheurd of afgescheurd is zal er direct een zwelling ontstaan. Als jij je tenen niet meer richting je kuit kunt buigen neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts.

Ontsteking: Heb jij pijn bij het lopen. Met name als jij je voet afzet? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je een ontstoken achillespees hebt. Door een constante belasting van de pees raakt deze overbelast. Als dit langdurig aanhoudt ontstaat er een ontsteking. 

Als ik loop dan kraakt het in mijn onderbeen?

Waarschijnlijk is jouw peeskoker dan ontstoken. Deze bevindt zich rondom je achillespees. Jij hebt te lang doorgelopen met een ontsteking,hierdoor zijn er verklevingen ontstaan. In feite heeft jouw pees niet meer genoeg ruimte om te bewegen, waardoor hij een krakend geluid laat horen. 

 Welke behandeling kan ik toepassen? 

Als de pees gescheurd is, word je geopereerd. De chirurg hecht dan de scheur waardoor deze weer kan genezen. Bij een ontsteking mag jij ontstekingsremmers gebruiken. Bij acute pijn of zwelling is het slim om zo snel mogelijk te gaan koelen.

Is een massage helpend? 

Door een massagebehandeling help jij jouw lichaam afvalstoffen af te voeren. Verder is het goed als de spieren rondom eens flink worden aangepakt. Door massagetherapie wordt jouw lichaam gestimuleerd de klacht en het ongemak zelf te verhelpen. Rust is een goed medicijn bij een blessure aan je achillespees. Wordt er een ontsteking vastgesteld dan is het slim om een ontstekingsremmer te gebruiken.  

Sportieve groet, 

Mosense

Tekst: Fiducia

Esther van de Moosdijk

 

Tags:

MAKE SENSE, MOSENSE

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.

Afspraak inplannen