BLOG

Lopersknie

Datum: 2 april 2023

Vragen?
Contact

Een van de meest voorkomende klachten bij hardlopers. Ook wel runner’s knee genoemd. Last en pijn aan de buitenkant van je knie tijdens het hardlopen. Hoe meer jij rent,hoe meer jouw knie te verduren krijgt. Een pijnlijke kwaal die uiteindelijk ook invloed gaat krijgen op je dagelijks functioneren. We staan stil bij deze diagnose en vertellen welke behandeling voor jou zinvol is. 

Wat gebeurd er precies? 

De oorzaak van een lopersknie is meestal overbelasting. Langs de buitenkant boven je knie, aan een knobbel van het bovenbeen zit het punt waar jij tijdens het hardlopen een belasting oplegt.Over deze knobbel loopt een peesplaat via jouw knie tot aan je scheenbeen. Door de voortdurende buig- en strekbewegingen van je kniegewricht bij het hardlopen ontstaat er druk en wrijving aan deze knobbel. Wanneer die druk en wrijving te sterk wordt,ontstaat er een overbelasting en irritatie die uiteindelijk de lopersknie veroorzaakt. Symptomen waaraan jij kunt herkennen dat jij last hebt van een runner knee: 

-Tijdens het sporten begint de buitenste knobbel van je knie geleidelijk pijn te doen.

-De pijn is brandend of stekend.

-Wanneer je stopt met sporten, vermindert de pijn. Je kan nog wel een beetje last ervaren tijdens het wandelen.

-Soms is de zere plek wat dikker dan je gewend bent.

Wat kun je doen? 

Als jij last hebt van een lopersknie is het beste medicijn rust. Ga dus echt even een aantal dagen en wellicht zelfs weken niet hardlopen. Ervaar jij acute pijn koel de knie dan af met coldpacks. Blijf rustig in beweging. Denk aan rustig wandelen, fietsen of zwemmen. Preventief is het heel belangrijk om met het juiste schoeisel te gaan hardlopen. Let ook op de wegen waarop je dit doet. Zijn het vlakke wegen of is het heuvelachtig. De hardlooproute die jij loopt bepaald voor een groot gedeelte welke belasting jij van je knie vraagt. Het is belangrijk je knie sterker te maken. Dit kan je doen met hulp van een fysio. Thuis kun jij ook oefeningen doen. Probeer onderstaande eens: 

  • Heb je last van je rechterknie? Ga dan op je linkerzij liggen (en andersom).
  • Buig je benen in een hoek van 90 graden.
  • Span je buikspieren aan. Knijp je bilspieren samen.
  • Zorg dat je voeten elkaar blijven raken en breng langzaam je rechterknie omhoog. Houd dit 5 seconden vol en laat ‘m dan rustig terugzakken (dit is één herhaling).
  • Herhaal deze oefening 10 keer. Voer de serie drie keer achter elkaar uit.

Consult bij Mosense

Kom jij bij ons met een lopersknie dan zetten wij een sportmassage in. Deze massage bevorderd jouw bloedsomloop en daarmee de afvoer van afvalstoffen. Tevens is de behandeling gericht op het aansterken van jouw spieren. We nemen de spanningen bij je peesplaat weg en zorgen voor souplesse van jouw spiergroep rondom jouw knie. Wist jij dat een behandeling bij ons bijdraagt aan een verlenging van jouw spiergroepen. Dit zorgt voor meer ruimte en mobiliteit. 

Neem gerust eens contact op met ons als jij het vermoeden hebt dat jij rondloopt met een runner’s knee. 

Sportieve groet,

MoSense

Tekst: Fiducia

Esther van de Moosdijk

 

Tags:

MAKE SENSE, MOSENSE

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.

Afspraak inplannen