BLOG

Metabolisme

Datum: 12 juni 2023

Vragen?
Contact

Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. 

De een heeft een snel metabolisme en de ander ervaart een ander traag werkend metabolisme. Jouw metabolisme is verantwoordelijk voor het verwerken van jouw voeding. Hoe sneller de stofwisseling bij jou werkt, hoe sneller jij calorieën verbrandt en dus afvalt. 

Wat heeft invloed op jouw metabolisme? 

De snelheid van jouw metabolisme is afhankelijk van een groot aantal factoren. Je leeftijd, lengte, spiermassa en vetpercentage bijvoorbeeld. Naargelang jij ouder wordt zal jouw metabolisme langzamer gaan werken. Val jij onder de ‘lange mensen’ en ben jij groot, dan werkt jouw metabolisme ook sneller. Jij verbrand dus meer calorieën dan mensen die kleiner zijn. 

Wat is de functie van metabolisme in jouw lichaam?

De voornaamste functie is het verwerken van voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen worden omgezet naar energie. De werking van jouw metabolisme heeft dus invloed op hoe enrgiek jij bent. Maar de stofwisseling heeft meer functies. Ook zorgt je metabolisme voor het afvoeren van de afvalstoffen in het lichaam. Als laatste zorgt je metabolisme er ook nog eens voor dat een teveel aan energie wordt opgeslagen in je lichaam. Wanneer je lichaam deze energie dan weer nodig heeft zorgt het metabolisme ervoor dat je dit kunt gebruiken.

Heb jij zelf invloed op je metabolisme?

Kamp jij met je gewicht? Zou jij graag wat meer energie willen…je metabolisme speelt een rol. En hoewel de werking ook afhankelijk is van een aantal factoren ( leeftijd,lengte bijvoorbeeld) waar jij geen invloed op hebt kun jij wel degelijk iets doen om je metabolisme te versnellen:

 

Drink voldoende water. Je metabolisme vertraagt als je lichaam niet goed gehydrateerd is. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg water drinkt.

Eet vaker. Als je drie grote maaltijden per dag eet, dan wordt je metabolisme getraind om te vertragen. Tussen de maaltijden door gaat jouw metabolisme namelijk op een soort ‘spaarstand’. Het is dus veel verstandiger om meerdere kleine porties per dag te eten. Dit stimuleert jouw lichaam om je verbranding op gang te houden.

Eet meer proteïnen. Je lichaam heeft namelijk twee keer zoveel energie nodig voor het verteren van proteïnen.Proteïnen zitten onder andere in producten als  tofu, eieren, vis, kip, mager varkens- en rundvlees, noten, bonen en zuivelproducten.

Bouw spiermassa op. De beste manier om je metabolisme te versnellen, is door je spieren aan het werk te zetten. Je spieren verbruiken namelijk veel energie. Zelfs in ruststand blijven je spieren energie verbruiken. Spiermassa opbouwen kun je het beste doen door middel van krachttraining.

Sportieve groeten,

Mosense

Tekst: Fiducia

Esther van de Moosdijk

 

MAKE SENSE, MOSENSE

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.

Afspraak inplannen