BLOG

Migraine

Datum: 15 september 2023

Vragen?
Contact

 Migraine

 

“Het liefst lig ik in een donkere ruimte met zo weinig mogelijk geluid om me heen”

Heb jij last van migraine aanvallen dan zul je dit vast herkennen. De aanvallen van hoofdpijn kunnen allerlei mogelijke oorzaken hebben. Het kan zijn dat jij er net voor je menstruatie last van hebt. Het eten van bepaalde voeding kan migraine opwekken maar ook slaaptekort, te weinig drinken en stress kunnen jou een paar uur, en soms zelfs dagen plat leggen. Juist, op de momenten van rust kan migraine opspelen. Lees erover in dit blog.

Migraine, wat is het en waar herken ik het aan?

 Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn. De precieze oorzaak van deze hoofdpijn is niet bekend. Het heeft in ieder geval iets te maken met een ontregeling van het zenuwstelsel. Er ontstaat een soort “kortsluiting”in jouw bloedvaten waardoor, deze eerst gaan vernauwen en daarna gaan verwijden. De verwijding van jouw bloedvaten zorgt ervoor dat er migraine opkomt. Er zijn een aantal kenmerken waaraan je kunt herkennen dat je migraine hebt, in plaats van gewone hoofdpijn.

Pijn zit aan één kant van je hoofd

Pijn is kloppend of bonzend

Pijn verergert door lichamelijke inspanning

Je bent misselijk/moet overgeven

Je verdraagt geen licht/geluid

Misschien voel jij je migraine opkomen. Je krijgt dan waarschuwingssignalen bijvoorbeeld diarree, overgeven of plotseling minder kunnen zien.

Wat kan ik aan migraine doen?

 Mocht jij je herkennen in bovenstaande kenmerken, ga dan eens langs bij je huisarts. Hij kan je medicijnen voorschrijven die de ernst en de duur van de migraine doen verminderen. Vaak zal er gevraagd worden om eens een dagboek bij te houden, van de momenten dat je hoofdpijn hebt. Op deze manier kun jij ontdekken welke factoren ervoor zorgen dat je migraine op komt zetten. Dat is handig, want zo kun jij er, in je dagelijks leven, al voor zorgen dat je deze factoren zo veel mogelijk uit de weg gaat. Naast het innemen van je medicijnen kun je bij migraine eigenlijk heel weinig doen. Het is daarom het beste om maar toe te geven aan de hoofdpijn. Ga op bed liggen met de gordijnen gesloten en vraag aan je huisgenoten om zich zo zachtjes mogelijk door het huis te bewegen.

 Ontspanning en rust.

 “Juist als ik een dag vrij heb krijg ik migraine”.

Ken je het? Ben je eindelijk een dag vrij of heb je vakantie, krijg je migraine. Hartstikke lastig want in jouw, welverdiende vakantie, ben je zomaar een dag uitgeschakeld. Vaak is dan, een van de factoren, die jouw migraine opwekken een stressvolle periode die je hebt gehad. Door het rustmoment dat ontstaat, krijgt jouw stress de kans zich te ontladen en dat uit zich in hoofdpijn. Probeer jouw stress eens rustig af te bouwen in de week voor je vakantie. Zo heeft jouw lichaam de gelegenheid zich rustig aan te ontspannen.

Een massage kan ook helpen. Door jezelf eens lekker te laten masseren zorg jij ervoor dat de spierspanning afneemt. Ook wordt door een massage de doorbloeding gestimuleerd. Hierdoor zullen jouw bloedvaten minder snel gaan verwijden, waardoor de migraine dus uitblijft. Het stofje endorfine dat vrijkomt tijdens de massage zorgt ervoor dat jouw stressniveau verlaagd wordt. Dus als je dan toch bezig bent jouw werkzaamheden en stressfactoren af te bouwen, is het plannen van een massage een goed plan!

5 verlichtende massagetechnieken.

 Natuurlijk ben je niet altijd in de gelegenheid een massage te reserveren. Als de migraine je, bijvoorbeeld, overvalt als je al op je vakantieadres bent, of als je net in die belangrijke vergadering op je werk zit. Wij geven je daarom,tot slot 5 massagetechnieken die je bij jezelf kunt toepassen:

  1. Wrijf je handen warm tegen elkaar en leg je handpalmen 15 seconden over je ogen heen. Door de energie uit je handen en het donker kunnen je ogen ontspannen.
  2. Zet je vingertoppen stevig op je hoofd en maak kleine rondjes. Masseer de hoofdhuid. Vergeet de zijkanten bij je slapen niet. Je stimuleert zo de bloedcirculatie, de energiebanen onder je hoofdhuid en spanning wordt afgevoerd.
  3. Laat je hoofd langzaam op je borst zakken. Haak je handen in elkaar en leg ze op je hoofd. Door de lichte druk van enkel het gewicht strek je de nekspieren.
  4. Leg beide handen op je hoofd met je duimen tegen je schedelrand. Geef druk tegen de schedelrand of draai cirkeltjes. Duw vervolgens de nekspier omhoog tegen de schedelrand.
  5. Leg je rechterhand in je nek met de vingertoppen en duim aan de linkerkant van je wervelkolom. Voel de nekspieren onder je vingertoppen. Geef lichte druk terwijl je het hoofd een beetje naar rechts draait. Behandel de spieren van onderen naar boven tot de schedelrand en terug. Doe dit ook voor de linkerkant.

Let er wel op dat je, tijdens een migraineaanval beter geen massage kunt uitvoeren.

Wist jij dat een migraine onder een chronische aandoening valt? Dat zou zomaar eens kunnen betekenen dat jouw natuurgeneeskundig consult betaald wordt door jouw zorgverzekeraar

Met sportieve groet, 

Mosense

Tekst: Fiducia. 

Esther van de Moosdijk

 

 

 

 

 

 

Tags:

MAKE SENSE, MOSENSE

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.

Afspraak inplannen