BLOG

Oedeem

Datum: 9 juli 2023

Vragen?
Contact

Wat is oedeem? Oedeem is de aanwezigheid van vocht op plaatsen in het lichaam waar vocht normaal gesproken niet of nauwelijks aanwezig is. Er ontstaan zwellingen en deze kunnen klachten veroorzaken. Het ontstaan van oedeem kent vele oorzaken. Ben jij bijvoorbeeld zwanger dan kan oedeem ontstaan in met name jouw enkels. Maar ook warm weer kan ervoor zorgen dat jouw lichaam op bepaalde plekken meer vocht vasthoudt. We nemen deze ophopingen van vocht eens onder de loep in dit blog. 

Hoe weet ik of ik last heb van oedeem

Oedeem is te herkennen aan de zwellingen. Jouw voeten,enkels , handen of andere lichaamsdelen worden dikker. Een slim trucje om te ontdekken of dit inderdaad een vochtophoping is, voer je uit door eens op bijvoorbeeld je enkels te drukken. Voelen deze aan als kussentjes en ontstaat er een deukje, dan mag jij ervan uitgaan dat je last hebt van oedeem. 

Als jij last hebt van oedeem kan jij in enkele dagen wel 2a3 kilo aankomen. En dit is dan meteen ook een goede graadmeter om te checken of jij vocht vasthoudt.

Wat kunnen mogelijke oorzaken zijn? 

De oorzaak van oedeem is dat er te weinig vocht wordt afgevoerd.Onderliggend gaat er vaak iets mis. Denk aan hartfalen,een disbalans in de longen,een verminderd afweersysteem  of een tekort aan eiwitten. Dit vocht zoekt een plekje. Net als bij een waterval,waar het water naar beneden valt, zakken de vochtophopingen in jouw lichaam ook meestal naar de onderste ledematen. Enkels,voeten,handen en vingers zijn daarom plekken waar je deze diagnose veelal kunt vaststellen.  

Hoe kom jij van oedeem af? 

  • Tip 1: Het dragen van elastische kousen. Deze kousen zorgen ervoor dat vochtafvoer gestimuleerd wordt. 
  • Tip 2: Blijf voldoende bewegen. Ook bewegen triggert de afvoer van vocht. 
  • Tip 3: Leg uw benen wat hoger. 
  • Tip 4: Drink voldoende water. Dit stimuleert de blaas en zo kan jij het vocht weer kwijt. 

Massage

Een massage richt zich op het probleemgebied. Het gebied waar het vocht zich ophoopt. Een massage behandeling zorgt ervoor dat het lichaam wordt gestimuleerd de vochtophoping af te drijven. Ook kan het helpend zijn de massage strijkingen uit te breiden naar andere delen van het lichaam.In feite sturen wij het vocht dan naar een ander gedeelte van jouw lichaam, met de verwachting dat jouw lichaam het vocht daar makkelijker mee kan nemen en af kan voeren. 

Heb jij last van oedeem? Neem dan eens contact op met MoSense. 

Zonnige groet, 

MoSense

Tekst: Fiducia

Esther van de Moosdijk

 

  

MAKE SENSE, MOSENSE

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.

Afspraak inplannen