BLOG

Wanneer mogen wij NIET masseren (Contra-indicaties)

Datum: 14 augustus 2023

Vragen?
Contact

Masseren is altijd een goed idee! Waar of niet waar? 

Jazeker, in de meeste gevallen is het gewoon hartstikke slim jouw spieren eens goed onderhanden te nemen. Het heft de triggerpoints op, verbetert jouw bloedsomloop en zet het zelfherstellend vermogen van jouw lichaam in gang. Maar in sommige gevallen is het beter een massage uit te stellen. We spreken dan over zogenaamde contra-indicaties. 

Wat is een contra-indicatie? 

Contra-indicaties zijn aandoeningen of kenmerken die ervoor zorgen dat er iets wordt afgeraden. Dit kunnen bijvoorbeeld bepaalde medicijnen zijn. Maar ook voor een massagebehandeling hebben wij soms te maken met ziektebeelden die ervoor zorgen dat wij moeten vermelden dat het ( nog) niet slim is om bij ons een massagebehandeling te ondergaan. 

Relatieve en absolute contra-indicaties

Het is goed te weten dat er verschillende soorten kenmerken en ziektebeelden bestaan en dat deze elk een eigen manier van aanpak hebben. Heb jij bijvoorbeeld last van een huidaandoening dan betekent dit niet dat jij helemaal niet gemasseerd mag worden. Jij mag lekker bij ons op de massagetafel plaatsnemen. Bij een huidaandoening zal de massage therapist je heerlijk onder handen nemen maar de zogeheten aangedane plekken vermijden. Denk eens aan psoriasis.  Open wondjes of schaafwondjes vallen hier ook onder. We noemen dit relatieve contra-indicaties. 

Absolute contra-indicaties zijn kenmerken en aandoeningen waarbij een massage volledig ( absoluut) wordt afgeraden. Heb jij verhoging of koorts dan is het slim deze eerst af te wachten tot een gezonde temperatuur. Maar ook als jij ontstekingen hebt,hebben wij jou liever (nog) niet op de massagetafel. Een massage heeft invloed op jouw stofwisseling. De kans bestaat dat door de verhoogde stofwisseling jouw klachten verergeren. Algehele griepverschijnselen? Ziek eerst even lekker uit. Jouw lichaam is hard aan het werk om antistoffen aan te maken. Dit proces kan aardig van slag raken als je te vroeg naar Mosense toe komt. Een absolute contra-indicatie hanteren wij ook bij zwangerschappen die korter zijn dan 3 maanden. 

Bij twijfel…

Neem je natuurlijk contact met ons op. ( Mosense). Laat ons weten welke klachten jij hebt. Het is natuurlijk altijd slim om te overleggen met jouw huisarts of specialist. Wist jij dat wij bij mosense een massagebehandeling hebben die mogelijk vergoed wordt door jouw ziekenfonds? Zeker als jij te maken hebt met chronische aandoeningen kan een natuurgeneeskundig consult voor jou van toepassing zijn. 

Sportieve groet

Mosense

Tekst: Fiducia

Esther van de Moosdijk

 

Tags:

MAKE SENSE, MOSENSE

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.

Afspraak inplannen