Brainspotting

Heb je je lichamelijke klachten of sportblessures die maar niet over willen gaan? Last van stressgerelateerde klachten, een burn-out, aanhoudende hoofpijn of migraine? Of ooit een ervaring meegemaakt waar je vandaag de dag nog steeds last van hebt, zoals een auto-ongeluk of zelfs iets simpels als het continu blijven missen van penalty’s? Brainspotting kan helpen. In het begin van de jaren negentig voor het eerst succesvol toegepast in de topsport, maar inmiddels veel breder ingezet.

HOE WERKT BRAINSPOTTING?

Misschien is het je ooit opgevallen dat als iemand ergens over praat wat hem of haar raakt, hij of zij naar een bepaald punt kijkt. Niet bijzonders zul je misschien zeggen. Maar stel dat je dat punt nou eens in gedachten houdt, dan zul je zien dat een blik op een bepaalde positie verbazingwekkende effecten tot gevolg heeft. Je gesprekspartner herinnert zich dingen van vroeger, onderdrukte gevoelens of trauma’s uit het verleden worden opgeroepen en vaak roept het ook lichamelijke reacties op. Dat komt omdat– als je je blik op een bepaald punt vasthoudt –bepaalde belangrijke gebieden in de hersenen geprikkeld worden. Hierdoor wordt informatie in de vorm van onverwerkte ‘informatiepakketjes’, die in die gebieden liggen, opgeslagen en aangesproken.

WAT DOET BRAINSPOTTING?

Brainspotting is een methode die als het ware via de oogpositie het brein binnenstapt. Via een pointer zoeken we deze oogpositie op en zo kom je in verbinding met de overeenkomende opgeslagen informatie in je hersenen. Vervolgens worden de hersenen zelf aan het werk gezet om blokkades op te heffen en/of pijnlijke momenten uit het leven te verwerken. Groot voordeel is dat het erg laagdrempelig is. Je hoeft alleen maar te zitten en te kijken en dus ook niks te zeggen als je niet wilt.

VOORDELEN BRAINSPOTTING

  • Laagdrempelig en geschikt voor alle leeftijden
  • Je houdt zelf de regie
  • Geschikt voor uiteenlopende (lichamelijke) klachten
  • Korte behandelperiode
  • Vaak al na één behandeling effectief
  • Je hoeft niets te zeggen, alleen maar te kijken
  • Weinig risico op terugval

Maak een afspraak