WORDT MASSAGE VERGOED DOOR DE ZORGVERZEKERING?

Veel mensen lopen rond met klachten waarvoor niet direct een oorzaak te vinden is. Nek- en schouderklachten bijvoorbeeld, maar ook pijn in heupen, knieën of onderrug. Het reguliere gezondheidscircuit biedt niet direct een oplossing of behandeling, of slechts gedeeltelijk. Natuurgerichte massage kan uitkomst bieden en in veel gevallen wordt deze massage vergoed door de zorgverzekering.

Welke zorgverzekeraars vergoeden een massage?

Natuurgeneeskunde is een verzamelnaam voor een groot aantal alternatieve geneeswijzen. Natuurgeneeskundige behandelingen hebben de overeenkomst dat ze een holistische aanpak hebben. Deze aanpak gaat ervan uit dat de mens als één geheel wordt gezien (fysiek, psychisch, emotioneel en spiritueel). Als er een verstoring optreedt in één van deze gebieden zullen de andere gebieden mogelijk ook negatief worden beïnvloed.

Bij een natuurgeneeskundige behandeling wordt er niet alleen naar de klacht of aandoening zelf worden gekeken, maar naar alle vier genoemde gebieden. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam staat bij onze behandelingen centraal. Bekijk hier een overzicht van zorgverzekeraars die massage (onderdeel van natuurgeneeskunde) mogelijk vergoeden door de aanvullende zorgverzekering.

Direct naar overzicht

Belangrijk

Natuurgeneeskunde wordt door iedere zorgverzekeraar verschillend gezien. Het kan daarom voorkomen dat bepaalde vakgebieden (of prestatiecodes) niet worden vergoed door je zorgverzekeraar.

Neem altijd per mail contact op met de zorgverzekeraar voor de voorwaarden, zeker als je overweegt een overstap te maken naar een bepaalde verzekeraar. In deze mail kun je de volgende AGB-code vermelden: 90105313. De zorgverzekeraar dient duidelijk aan te geven welke werkvormen vergoed zullen worden.

VOORWAARDEN VERGOEDING MASSAGE ZORGVERZEKERING

Of natuurgerichte massage vergoed wordt door de zorgverzekering, is natuurlijk afhankelijk van je pakket, maar ook van de zorgverzekeraar. Zij hebben ieder hun eigen voorwaarden voor vergoeding van natuurgerichte massage. De volgende voorwaarden kunnen van toepassing zijn:

  • Voor alle zorgverzekeringen geldt dat de natuurgeneeskundig therapeut aangesloten dient te zijn bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging. MoSense is aangesloten bij de beroepsvereniging BATC.
  • Ben je verzekerd bij (een zorgverzekeraar die valt onder) het VGZ? Dan komt de massage alleen voor vergoeding door de zorgverzekering in aanmerking als de zorgverlener of therapeut vermeld is in de ‘Zorgzoeker’.
  • Bij de zorgverzekeringen a.s.r., Ditzo, DSW, Stad Holland en Zorg en Zekerheid wordt natuurgeneeskundige therapie alleen vergoed voor de kosten van een consult bij een arts die BIG-geregistreerd is.
  • Bij De Friesland, Pro Life en Zilveren Kruis wordt de prestatiecode 24005 ‘Behandeling overige natuurgeneeskunde’ sinds 2021 niet meer gedekt.
  • Bij sommige zorgverzekeraars wordt alleen bepaalde disciplines binnen de natuurgeneeskunde vergoed.
  • Geen vergoeding voor natuurgeneeskunde: Anderzorg, Hema, Interpolis en Just.
  • De BATC zorgverlener wordt niet vergoed door: de VGZ-groep, DSW, Pro-Life en ‘Zorg en Zekerheid’.

VRAAG DE ZORGVERZEKERING OF MASSAGE VERGOED WORDT

Benieuwd naar de voorwaarden per verzekeraar? Of wil je zeker weten of massage voor vergoeding in aanmerking komt? Neem dan vooraf altijd even contact op met je zorgverzekering. Ook als je overweegt om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Vermeld bij telefonisch of mailcontact altijd de Algemeen GegegevensBeheer-code, kortweg AGB-code genoemd.

WELKE ZORGVERZEKERING VERGOEDT MASSAGE?*

Bekijk hier een overzicht van zorgverzekeraars die massage (onderdeel van natuurgeneeskunde) mogelijk vergoeden door de aanvullende zorgverzekering. Let op: Er kunnen geen rechten worden ontleend aan dit overzicht. Je dient te allen tijde zelf te controleren of je verzekeraar natuurgeneeskunde vergoed.

VerzekeraarsNaam verzekeringMaximale vergoedingPremie (maand)
AevitaePopulair € 350 € 26,40
CZ50+, Jongeren, Plus, Top en Gezinnen€ 350 - € 550€ 16,95 - € 59,00
CZdirectAanvullend 5 € 250€ 16,35
De FrieslandAV Standaard, AV Optimaal en AV Extra€ 200 - € 400€ 15,50 - € 54,75
inTwenteAV Compact, AV Student, AV Standaard en AV Top€ 250 - € 450 € 8,75 - € 43,00
MezisJongerenVerzorgd, ExtraVerzorgd 2 en ExtraVerzorgd 3€ 200 - € 500€ 18,10 - € 40,45
Nationale-NederlandenExtra, Jij & Gemak, Jij & Vitaal, Jij & Jonge Kinderen, Jij & Jonge Pubers en Compleet € 250 - € 500€ 25,25 - € 48,95
OHRAAanvullend, Extra Aanvullend en Uitgebreid€ 200 - € 500€ 12,87- € 47,05
ONVZStartfit, Benfit, Optifit en Topfit€ 100 - € 1000€ 8,32 - € 67,66
Pro LifeMediumpolis, Largepolis en Extra Largepolis € 320 - € 600€ 20,50 - € 74,25
SallandPlus en Top€ 350 - € 500€ 21,50 - € 40,95
Stad HollandCompact AV, Jongeren AV, Uitgebreide AV, Standaard AV en Extra Uitgebreide AV € 250 - € 450€ 8,75 - € 62,75
UmcUMC Extra Zorg 1, UMC Extra Zorg 2, UMC Extra Zorg 3€ 200 - € 500€ 12,21 - 49,43
United ConsumersZorgZeker 1, ZorgZeker 2 en ZorgZeker 3€ 150 - € 300€ 6,98 - 39,85
UnivéAanvullend Goed, Aanvullend Beter en Aanvullend Best € 200 - € 500€ 11,00 - 41,00
VvAAStart, Plus, Optimaal, Top en Excellent€ 200 - € 1500€ 7,88 - € 131,56
ZEKURExtra ZEKUR€ 250€ 36,95
Zilveren Kruis
Aanvullend 2 Sterren, Aanvullend 3 Sterren en Aanvullend 4 Sterren € 250 - € 650€ 20,25 - € 58,50
Zorg en ZekerheidAV Basis, AV Sure, AV Standaard, AV Top, AV Plus € 250 - € 460€ 14,20 - € 55,05

WAAROM DE AGB-CODE VOOR VERGOEDING MASSAGE?

Een AGB-code is een landelijke code waarmee de zorgaanbieder kan worden herkend. Met deze unieke code staan zorgaanbieders geregistreerd in een landelijke database die beheerd wordt door Vektis. En in dit AGB-register worden alleen zorgverleners geregistreerd die voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. De AGB-code wordt landelijk gebruikt binnen het communicatie- en declaratieproces tussen zorgverlener en zorgverzekeraar. En zonder deze code kunnen de (elektronische) declaraties van zorgaanbieders niet verwerkt worden. Vermeld bij contact met de zorgverzekeraar altijd onze AGB-code: 90105313

PRESTATIECODE VERGOEDING MASSAGE

Voor vergoeding van massage via de zorgverzekering is ook het belangrijk om te weten onder welke prestatiecode dit valt. Praktijk MoSense werkt voor natuurgerichte massage onder prestatiecode ‘24005, overige natuurgeneeskunde. De behandelvorm en prestatiecode ‘Overige natuurgeneeskunde’ is van toepassing als de therapeut eclectisch en holistisch werkt volgens de richtlijnen van het CAT-competentieprofiel. Het is een verzamelnaam voor natuurgeneeskundige behandelingen die niet onder de overige benoemde behandelvormen vallen. Veel natuurgeneeskundige behandelvormen zijn benoemd en hebben hun eigen prestatiecode.

WELKE ANDERE MASSAGES WORDEN VERGOED DOOR DE ZORGVERZEKERING?

Binnen MoSense bieden we naast natuurgeneeskundige triggerpoint massage nog tal van andere massages aan. Ontspanningsmassage, sportmassage en bindweefselmassage bijvoorbeeld, maar ook zwangerschapsmassage en postnatale massage.

Bezoek MoSense-site

 

* Wij hebben de informatie op deze site met veel zorg samengesteld. Ons doel is dat alle informatie klopt en volledig is. Maar natuurlijk kan er altijd ergens een fout staan. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze informatie.